Constructie en afwerking

De constructie en afwerking van een rieten dak

Als we praten over constructie hebben we het over de onderconstructie. Er is de open constructie of traditioneel dak of de gesloten constructie bij een schroefdak. Bij de open constructie wordt het riet op rietlatten gebonden, met of zonder isolatiemateriaal eronder.

De open constructie zien we vaak bij grotere boerderijen. Bij de gesloten constructie wordt het riet op plaatmateriaal aangebracht. Dat kan gewoon plaatwerk zijn of isolatiepanelen. Deze methode zien we vaak bij nieuwbouw en bij vervanging van oudere daken.

constructie van een rieten dak

Voordelen van de gesloten constructie

Bij de gesloten constructie rieten daken zijn er de volgende voordelen:

  • Een hogere isolatiewaarde
  • Besparing in de stookkosten
  • Verlaging van het brandgevaar
  • Korting op de brandverzekering
  • Die vergelijkbaar is een verzekeringspremie van een pannendak.
voordelen gesloten constructie rieten dak

Nokafwerking

Meestal zien we als nokafwerking een rietvorst van gebakken klei. Dit is een fraaie afwerking van het dak en dit gaat lang mee. Maar ook zien we nokafwerking zoals gebonden riet, afwerking met dakleer of met potdeksel hout. Vaak is een nok van een rieten dak ook streekgebonden. Tenslotte kunnen wij ook kunststoffen nokken leveren. Informeer gerust bij Rietdekkersbedrijf Kocks wat de verschillen zijn.

Vlechtwerk

Als het gaat om traditioneel vlechtwerk bent u ook aan het goede adres bij Rietdekkersbedrijf Kocks. Met roggestro en wilgentenen maken wij op een authentieke manier het vlechtwerk en de strokruizen.

Timmerwerk

Als het nodig is dan kunnen wij ook het timmerwerk uitvoeren, zoals het vervangen van panlatten, knelplanken, hanenbalken en sporen, maar ook een complete kapconstructie.

Dakkapellen, dakdoorvoeren en meer

Verder kunt u bij ons terecht voor dakkapellen, dakdoorvoeren, uilenborden, dakramen en wat er verder komt kijken bij een mooi rieten dak.

Op zoek naar een nieuw rieten dak, onderhoud of renovatie?